Möt nobelpristagaren

Gustaf Dalén tilldelades Nobelpriset i fysik 1912 för sina uppfinningar som förbättrade fyrtekniken världen över. Flera av uppfinningarna gjordes efter att han blivit blind.

Upptäck AGA-bilen!

Museet har en av få kvarvarande AGA-bilar.
Den är glänsande och i originalskick!

Ljud- och ljusspel

Gustaf Dalén gjorde AGA världsledande och världsberömt med sitt fyrsystem. Upplev lite av ljusets magi i vårt ljud- och ljusspel.

Historisk biograf

Filmen "Seger i mörker" om Gustaf Dalén hade världspremiär i vår byggnad 1954.
Här kan vi också arrangera föreläsningar.

"Luckan skall vara stängd"

Med de svenska orden blev AGA-spisen en världskändis. Låt oss berätta om hur spisen kom till. Dalén konstruerade den som blind. Än i dag tillverkas denna statussymbol.

Välkommen till Dalénnmuseet!

Klippapparaten, solventilen och glödnätsbytaren är bara en del av vad som gjorde uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén känd och berömd över hela världen. Hans revolutionerande uppfinningar inom fyrteknikens område har genom åren frälst och räddat livet på hundratusentals sjöfarandes liv.
Han föddes i Stenstorp den 30 november 1869. 1996 - 127 år efter hans födelse, invigdes Dalénmuseet som är inrymt i Stenstorps underbart vackra Tingshus från 1884. Dalénmuseet är ett upplevelsemuseum där hans levnadsöden skildras.
I museet visas även det som följde i spåren på Gustaf Daléns stora uppfinnarflit, till exempel AGA-bilen och spisen, filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, mätutrustning och hjärt- lungmaskinen med mera. Du får här en mycket fin bild av AGAs 100-åriga historia och vad företaget står för.
Museet är handikappanpassat.

Vi bygger om hemsidan!

Dalénmuseets hemsida uppdateras idag 4 mars 2015! Vi hoppas allt ska vara på plats inom några timmar! Välkommen igen!