AGA-spisen – Gustaf Daléns sista stora uppfinning

Nästa år firar AGA-spisen 90 år och det är inte vilken spis som helst. I dag är det en statussymbol att äga en AGA-spis.

Gustaf Daléns idé var att tillverka en ekonomisk och lättskött spis med vedspisens funktioner, men utan dess nackdelar.

Spisens fördelar vid matlagning var stor kapacitet och jämn, kontinuerlig värme. På 1920-talet var ofta familjerna större och man lagade framförallt fler och större måltider och långkok var vanliga och då var AGA-spisen perfekt, eftersom den hade flera ugnar. Dessutom blev det inget matos i köket, eftersom oset leddes ut genom skorstenen.

Spisen tillverkas fortfarande än idag och den stora marknaden är England.

Om du vill veta mer om AGA-spisen och Gustaf Dalén är du välkommen att besöka museet!

Vi har öppet alla dagar i veckan nu under juli.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.