Våra utställningar

Skräddaregården

Här tar historien om Gustaf Dalén sin början.  På gården han var tänkt att ta över visade han tidigt prov på sin uppfinningsrikedom och entreprenörsanda.

Hans ljus spreds över världen

I vårt fyrrum får ni veta med om system Dalén, en kombination av snillrika uppfinningar som revolutionerade fyrtekniken och gjorde AGA världskänt. Här bjuder också vi på ett ljud- och ljusspel där Sven Wollter är berättare. 

Gustaf Daléns kontor

Stig in och se möbler och inredning från nobelpristagarens kontor. Här finns en kopia av nobelpriset och här sitter uppfinnaren i sin stol och funderar på nya geniala lösningar på människors och företags problem.

AGA-spisen

Se den energisnåla och effektiva spisen som tog världen med storm. Hör historien om hur, då helt blinde, Gustaf utvecklade den till perfektion. Än idag tillverkas AGA-spisarna - i England.

Svetstekniken

Teknik kring att svetsa och skära med gas blev en av hörnpelarna i AGA:s utveckling och museet visar mer kring det kapitlet i företagets historia.

Den okända AGA-bilen

Inte många vet att AGA faktiskt tillverkade bilar och tanken var att det skulle bli en folkbil. Detta är ett av museets verkliga rariteter, en AGA-bil i toppskick!

Radio- och tv

AGA var tidigt ute med ny teknik. De tillverkade radio- och tvapparater. I vårt radiorum har vi samlat en stor mängd av AGA:s olika radioapparater, skivspelare och tv-apparater. Här finns även prismor, som bland andra amerikanska rymdstyrelsen Nasa använde vid månlandningen och annan mindre känd AGA-teknik.

Sjukvård

I sjukvårdsrummet hittar du bland annat AGA:s hjärt- och lungmaskin och får veta mer om företagets framgångar inom banbrytande sjukvårdsteknik. I dag är AGA fortsatt stora inom sjukvården som leverantör av viktiga sjukvårdsgaser.

Från mörker till ljus…

Dalénmuseet är ett modernt upplevelsemuseum. Besökaren kan vandra in i en modell av Gustaf Daléns barndomshem och möta en realistisk vaxdocka av Dalén, sittande inne på sitt kontor.

Museet innehåller en professionell utställningsdel med ljud- och ljusshow, där förmedlas en känslomässig upplevelse av Gustaf Daléns liv. Vi får även höra honom tala från en radioinspelning. I vår autentiska biograf från 1930-talet visar vi en videopresentation om Daléns liv.

Säsongen 2010 tillkom en modell över Stenstorps stationssamhälle från 1890-talet. Järnvägen hade stor betydelse för Gustaf Dalén under hans uppväxt, och Gustaf Dalén har genom företaget AGA haft stor betydelse för järnvägen genom AGAs signalsystem.

I museet visas även det som följde i spåren av Daléns stora uppfinnarflit till exempel AGA-bilen, filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, mätutrustning, AGAFON-diktafonen från 40-talet och den 60 år gamla uppfinningen hjärt-lungmaskinen.

Under 2012 uppmärksammade vi att det var 100 år sedan Gustaf Dalén fick nobelpriset i fysik för sina uppfinningar klippapparaten och solventilen.

Guidning ingår i entrépriset i mån av tid. För förbokade grupper ingår alltid en guide som berättar Gustaf Dalén och Agas fascinerande historia under en vandring genom museets utställningar.

Kommentarer inaktiverade.