Bin uppmärksammas på Dalénmuseet

På söndag arrangeras för första gången Världsbidagen runt om på vårt jordklot.

Dalénmuseet i samarbete med Broholms Biodlingar kommer att uppmärksamma denna livsviktiga pollinerare.

–          Vi tar tillfället i akt att berätta om binas liv och sysslor när vi bemannar Dalénmuseet på söndag, säger biodlarna Mikael Hildingsson och Elin Andersson.

FN har nyligen instiftat Världsbidagen för att uppmärksamma att bin, både vilda och tama, får det allt tuffare att överleva på grund av gifter och förändringar i naturen. Dalénmuseet har sedan flera år tillbaka ett samarbete med Broholms biodlingar som levererar Dalénhonung till museets butik.

–          Det är ett jättebra samarbete eftersom Gustaf Dalén också var biodlare under sin tid som lantbrukare i Stenstorp, mot slutet av 1800-talet. Han visade då att han förstod helheten av ett lantbruk, att bin behövs för att få fina skördar av både sådant som är livsviktigt och gott, säger Elin Andersson som är biodlare och van guide på museet.

Broholms Biodlingar är också medlemmar i nätverket Svenska Bin som står bakom Pollineringsveckan, där Världsbidagen ingår.

Runt om i Sverige och världen pågår aktiviteter för att uppmärksamma bin. Här kan du läsa vad som sker i landet:http://www.mynewsdesk.com/se/svenska-bin/events/pollineringsveckan-2018-80083

Titta gärna också in på www.broholmsbiodlingar.se

Text och foto Elin Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.