Dalénsällskapet fyller 25 år!

Gustaf Dalénsällskapets initiativtagare och förste ordförande Lars Svensson (t.v) tillsammans med AGA:s dåvarande representant Ebbe Almqvist. Ebbe Almqvist ledde arbetet med att bygga upp Dalénmuseets historiska samlingar.

2019 är i ordets rätta bemärkelse ett historiskt år där jubilarer duggar tätt. En av dessa är vi själva, vårt sällskap fyller 25 år!
Idén om att bilda Gustaf Dalénsällskapet kom från Lars Svensson. Lars var verkligen en bygdens son, som arbetade för förenings- och kulturlivet i Stenstorp. Han var också sedan unga år en stor beundrare av Gustaf Dalén och hans gärning.
Det var vid ett möte med Stenstorps samhällsförening hösten 1993 som Lars Svensson förde fram tankarna kring ett museum om Dalén. Lars fick då uppdraget att skriva till AGA om sina tankar och idéer och företagets svar var mycket positivt.
Den 9 maj 1994 bildades sedan Gustaf Dalénsällskapet i Stenstorp. Lars Svensson var självskriven ordförande i den första styrelsen med Nils Dalén, vice ordförande och representant för släkten, Arne Johansson sekreterare, Claes Forslund kassör, Ebbe Almqvist representerade AGA. Ytterligare ledamöter var Thomas Morell, Assar Thorén och Nicklas Broman. Föreningens främsta uppgift var att bygga upp och sedan driva Dalénmuseet. Ett arv vi ännu förvaltar med stor tacksamhet för de insatser alla våra ideella krafter gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.