Gustaf Dalén flyger igen!

Gustaf Dalén avbildad på ett av Norwegians flygplan. Bild: Solvangs Dekorbyrå AS

Norwegian får ytterligare en svensk berömd personlighet som pryder stjärtfenan på ett av bolagets flygplan. Gustaf Dalén fick Nobelpriset i fysik 1912 för sina uppfinningar som förbättrade fyrtekniken världen över.

– Det är mycket glädjande att vi får ytterligare en svensk nobelpristagare som är avbildad på ett av våra flygplan. Gustaf Daléns tidiga intresse för luftfart i kombination med viktiga uppfinningar gör att det är en ära för oss att han nu pryder ett av våra flygplan, säger Thomas Ramdahl, kommersiell direktör på Norwegian.

– Gustaf Daléns fyrtekniska uppfinningar har inte bara räddat människoliv och minskat på energiåtgången längs världens kuster, utan de var också placerade på flygplatser och kallades då kort och gott flygfyrar. När flygplan var nytt, för över hundra år sedan, var han en av de första svenskarna att intressera sig för luftfart. Därför är det nu extra roligt att 1912 års nobelpristagare i fysik flyger igen, säger Elin Andersson, föreståndare på Dalénmuseet i hans hemort Stenstorp i Västergötland.

Om Gustaf Dalén
Gustaf Dalén tilldelades priset i fysik 1912 för att ha varit den som gjorde att fyrarna började blinka med hjälp av acetylengas i uppfinningen klippapparaten. Han konstruerade också solventilen som stängde av fyrarna helt när det var bra väder. Dessa två uppfinningar gjorde att över 90 procent av gasen sparades, driften blev billigare och hundratusentals människoliv kunde räddas längs med världens kuster.

Gustaf Dalén var intresserad av mycket. Han var bland annat ledamot i Svenska Aeronautiska Sällskapet under 1900-talets första år. Då handlade det om luftballonger, men han kunde också provflyga ett riktigt flygplan. Hustrun Elma däremot trodde att flygning var farligt, så Gustaf fick lova att inte flyga – men hävdade att det bara gällde ballonger. Mer information finns på Dalenmuseet.

Om personligheter på Norwegians flygplan
Tanken med att ha berömda personligheter avbildade på bolagets flygplan är att lyfta fram personer som har stått för förändringar, utmanat normer och inspirerat andra. För att bli utvald måste personen i fråga vara historiskt känd och viktig inom sitt område. Norwegian har nu totalt 15 svenska personligheter som pryder varsitt flygplan. Förutom Gustaf Dalén finns även Fredrika Bremer, Karin Larsson, Selma Lagerlöf, Carl Larsson, Carl von Linné, Povel Ramel, Anders Zorn, Evert Taube, Anders Celsius, John Bauer, Jenny Lind, Elsa Beskow, Christina Nilsson och Greta Garbo avbildade på varsitt Norwegianplan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.