”Gustaf Dalén var underbart fin mot barnen”

Som vi tidigare berättat håller det på att arbetas fram en ny biografi om Gustaf Dalén. Författare är Anders Johnson och bakom projektet står Centrum för Näringslivshistoria.

Flertalet gamla brev och tidningsurklipp har hittats och håller på att sammanställas till en bok. Ett utdrag om familjelivet som vi redan nu kan dela med oss av kommer från Maria Ståhl som var ensamjungfru hos familjen Dalén åren 1904–08:

”Ett riktigt idealhem. I det hemmet fanns både glädje och ömhet. En gemenskap som man sällan upplever. Och Gustaf Dalén var underbart fin mot barnen. Livlig och alltid på glatt humör.

Men jag vet ju ingenting om hans experiment. Visst höll han på därhemma och mixtrade och grejade med sina lampor och sitt ljus. Men inte kunde man tro att det var så stora saker han höll på med. Ofta kom överingenjör Celsing upp och de diskuterade experiment och gjorde planer för framtiden. Om Gustaf Daléns fru kände till vilka farliga experiment han höll på med, det vet jag inte.

Varje kväll när Gustaf Dalén kom hem hörde man hur han sprang upp för alla tre trapporna, ryckte upp dörren och slöt både hustrun och barn i famn under allmänt glam och stoj. En scen som upprepades varje dag.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.