Nya kunskaper på årsmötet

Torsdagen 19 mars 2015 avlöpte årsmötet för Gustaf Dalénsällskapet på Restaurang Fyrvaktaren i Stenstorp. Ett 30-tal medlemmar närvarade och årsmötesförhandlingarna gicks igenom utan hinder.

Styrelsen består nu av:

Ordf. Carl-Eric Gabrielsson

Vice ordf. Mikael Hildingsson

Sekr. Bo Köhler

Ledamöter: Peter Keen, Assar Thorén, Christina Carlström, Susanne Celing (representerar AGA), Noomi Henberg, Sivert Gustavsson, Börje Larsson, Roland Nilsson (nyval)

Ersättare: Alf Sköld, Lars-Åke Eckervald, Margareta Helander, Leila Persson (nyval), Elin Andersson (nyval)

 

Mötesordförande Carl-Eric Gabrielsson och mötessekreterare Bo Köhler. FOTO: ROLAND NILSSON

Mötesordförande Carl-Eric Gabrielsson och mötessekreterare Bo Köhler.
FOTO: ROLAND NILSSON

Ragnar Sjödahl från AGA föreläste om ett av företagets nyare marknadsområden, energigaser. Företaget vill satsa på renare energi i form av exempelvis drivmedel till olika fordon. Den gas det handlar om i dagsläget är metan och naturgas som ger 20-30 procent lägre utsläpp av koldioxid. Sjödahl berättade bland annat att gasen transporteras nedkyld till – 162 grader, så att den blir flytande. I dag finns AGAs fordonsgas på 25 ”bensinmackar” i mellansverige, men företaget ser fram emot att växa på det området. Även över 80 bussar i Göteborg drivs med AGAs fordonsgas i dag.
Sjöfarten, som Gustaf Dalén förbättrade på  många sätt genom sina uppfinningar för fyrar, har länge brottats med stora utsläppsproblem. Ett steg för att komma ifrån detta var när Viking Grace övergick till att drivas med naturgas.

Ragnar Sjödahl från AGA berättar om energigaser. FOTO: ROLAND NILSSON

Ragnar Sjödahl från AGA berättar om energigaser. FOTO: ROLAND NILSSON

Som avslutning på kvällen presenterade årets nya museiföreståndare samarbetet med Svenska Röda Korset, som i år firar 150 år i humanitetens tecken. Mer om årets Jubileumsutställning kan ni läsa här: https://www.dalenmuseet.se/samutstallning-om-svenska-roda-korsets-historia/
E
lin berättade också om några uppdateringar som gjorts på Dalénmuseet, bland annat kan det nu också hållas föreläsningar i biosalongen och att den här bloggen har startats.

Elin Andersson berättar om  2015 års Jubileumsutställning om Svenska Röda Korset 150 år. FOTO: ROLAND NILSSON

Elin Andersson berättar om 2015 års Jubileumsutställning om Svenska Röda Korset 150 år.
FOTO: ROLAND NILSSON

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.