Första temahelgen firade Röda Korset 150 år

Första temahelgen på Jubileumsutställningen om Svenska Röda Korset 150 år är avklarad. Under helgen genomfördes fyra föreläsningar på teman som alla berättar om Röda Korsets arbete.

– Vi är alla bröder och systrar, citerade Roland Palmqvist Henry Dunant när han berättade om romers situation i Rumänien.

 

Folkrätts- och flyktingkretsen Skaraborg samarbetar i år med Dalénmuseet i Stenstorp. I den ordinarie utställningen om uppfinnaren och nobelpristagaren Gustaf Dalén har fakta om Röda Korsets historia och nutid placerats ut.

För att extra uppmärksamma jubileumsåret arrangerades en temahelg vid namn ”Fira Röda Korset!”

Det har varit svårt att hitta den exakta födelsedagen för SRK då datum 21-24 maj har gått att läsa, så varför inte passa på att fira en helg istället för bara en dag?

Den första föreläsningen hölls av folkrättsutbildaren Elin Andersson och handlade om Svenska Röda Korsets historia, och bland tekniska uppfinningar berättades det också om humanitära uppfinningar i form av de sociala innovationer Röda Korset bidragit med till svenska samhället.

– Det var ett mycket intressant föredrag, jag lärde mig mycket, säger Shirin Persson, kretsens ordförande som är nominerad till den nationella styrelsen vid Riksstämman helgen efter.

Roland Palmqvist berättade sedan om sitt arbete med romer och för deras rättigheter. Han var som en del i en delegation från Svenska Röda Korset på plats i Rumänien för att se och diskutera verksamheter för romer där.

– Romer lever i svår misär, och för oss gäller det att ha nya idéer när vi får nya utmaningar, säger Roland.

I vinden fladdrar rödakorsballonger, bullarna är nybakta och kaffet nybryggt även när söndagens program inleds med föreläsning om Sjukvård i skottlinjen, den internationella kampanjen från ICRC.

Catarina Eek från Helsingborg och Lars Olson från Strängnäs kom till Västergötland för att bringa klarhet i vad som gäller för sjukvård i väpnade konflikter.

– Det har varit 2 398 rapporterade händelse de senaste tre åren. Och det är inte våra internationella hjälparbetare som är värst drabbade, som man gärna tror via media, utan de lokala vårdgivarna. Totalt är det 4 275 personer i över 20 länder som drabbats, berättar Catarina.

Sist ut var Elin Andersson med bildvisning och berättelser från ett studiebesök hos Palestinska Röda Halvmånen och deras verksamheter för funktionshindrade barn.

15-16 augusti har Jubileumsutställningen i Stenstorp nästa temahelg, då blir det ”Fira freden!” med bland annat Vita bussen på plats.

 

Fikat under temahelgen "Fira Röda Korset" hölls temaenligt i sjukvårdsrummet. BILD: ELIN ANDERSSON

Fikat under temahelgen ”Fira Röda Korset” hölls temaenligt i sjukvårdsrummet.
BILD: ELIN ANDERSSON

Lars Olson föreläste om Sjukvård i skottlinjen. BILD: ELIN ANDERSSON

Lars Olson föreläste om Sjukvård i skottlinjen.
BILD: ELIN ANDERSSON

Arijana Rekic serverade fika bland AGAs radioapparater. BILD: ELIN ANDERSSON

Arijana Rekic serverade fika bland AGAs radioapparater.
BILD: ELIN ANDERSSON

Catarina Eek illustrerade en mor som förlorat sitt barn under föreläsningen Skjukvård i skottlinjen. BILD: ELIN ANDERSSON

Catarina Eek illustrerade en mor som förlorat sitt barn under föreläsningen Skjukvård i skottlinjen.
BILD: ELIN ANDERSSON

Museiföreståndare Elin Andersson ger Roland Palmqvist en optimistnål som tack för hans föreläsning om romers situation i Rumänien. BILD: MIKAEL HILDINGSSON

Museiföreståndare Elin Andersson ger Roland Palmqvist en optimistnål som tack för hans föreläsning om romers situation i Rumänien.
BILD: MIKAEL HILDINGSSON

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.